Genel Sağlık

Okaliptüs Yağı

Okaliptüs Yağı Nedir ? ,Okaliptüs Yağı Faydaları ve Kullanımı,Okaliptüs Yağı Cilde Faydaları

Egzotik yapısı ile bilinen okaliptüslerden elde edilen ve sağlık, kozmetik alanında kullanılan okaliptüs yağı hakkında sizlere hazırladığımız yazımızda bu yağ hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra kullanımı ve faydalarına değineceğiz. İyi okumalar dileriz.

Okaliptüs Yağı Nedir ? 

Okaliptüs YağıOkaliptüs yağı, seçilmiş okaliptüs ağacı türlerinin yapraklarından yapılır. Ağaçlar Avustralya, Tazmanya ve yakın adalara özgü bitki ailesi Myrtaceae’ye aittir.  500’den fazla okaliptüs türü vardır, fakat Eucalyptus salicifolia ve Eucalyptus globulus’un (ateş ağacı veya sakız ağacı olarak da adlandırılır) esansiyel yağları, tıbbi özellikleri nedeniyle önem taşır. Uçucu yağlarının çıkarılmasının yanı sıra, okaliptüs ağacının kabuğu kağıt yapımı ve odun için kullanılır , Avustralya’da yakıt ve kereste olarak kullanılır.

Geleneksel olarak okaliptüs yağı, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan analjezik bir ajan olarak kullanılmaktadır ve enflamasyonu azaltma ve solunum yollarını iyileştirme yeteneği nedeniyle değerlidir. Ve bugün, okaliptüs yağı faydaları ve kullanımları yaygındır ve yağ, merhemleri, parfümleri, buhar losyonlarını ve temizlik ürünlerini iyileştirmede yaygın olarak kullanılır.

Okaliptüs yağının% 70-90’ını oluşturan okaliptol veya 1,8-cineole, antioksidan, anti-inflamatuar ve ağrı giderici etkilere sahiptir. Okaliptüs, bakteriyel, viral ve fungal enfeksiyonlarla savaşma yeteneği ve inatçı mukusun solunum sistemini temizlemede yardımcı olmasıyla da iyi bilinir.  Ekstraksiyon yönteminin, uçucu yağlardaki yararlı bileşiklerin çeşitliliğini en iyi şekilde muhafaza edebildiğini , sıklıkla CO2 kullanarak soğuk ekstraksiyon yapacağını unutmayın. Buhar damıtma ve yüksek ısı veya uçucu kimyasallar kullanan diğer yöntemler, aynı düzeyde yararlı bileşiklerle sonuçlanmaz.

Okaliptüs Yağı Faydaları ve Kullanımı

 

Okaliptüs  yağının sağlık faydaları oldukça fazladır bunları alt başlıklar halinde sizlere sunacağız.

Soğuk Algınlığı için Okaliptüs Yağı

Okaliptüs uçucu yağ soğuk algınlığı, öksürük dahil olmak üzere solunum yolu enfeksiyonları, bir dizi tedavi edilmesi için etkilidir ve burun, boğaz ağrısı , burun tıkanıklığı, bronşit ve sinüzit gibi sorunlarda kullanılmaktadır. Araştırmalara göre , S. pneumonia , H. influenza ve parainfluenza gibi bakterileri , sinüs enfeksiyonlarına, ateş ve gribe neden olan inhibe etme kabiliyetine sahiptir. Okaliptüs yağı bir balgam söktürücüdür ve sinüsleri tıkanmasına engellemeye yardımcı olur.

Soğuk Algınlığı için Okaliptüs Yağı Kullanımı

Soğuk algınlığı tedavisi için, sıcak suya birkaç damla yağ ekleyebilir ve buğuyu soluyabilir ya da difüzöre ekleyebilirsiniz. Alternatif olarak, tıkanıklık ve öksürük sorunu yaşıyorsanız iyi bir gece uykusu sağlamak için yastık üzerinde biraz yağ sürülebilir.

Astım Tedavisi için Okaliptüs Yağı 

Okaliptüs esansiyel yağındaki sineolün antienflamatuar özellikleri, astım semptomlarını gidermeye yardımcı olur. Sadece göğüs ve boğaza masaj yapmanız yeterlidir. Böylece akciğerlere daha fazla oksijen izin verecektir kan damarlarını genişleterek  normal solunum geri yardımcı olacaktır.

Okaliptüs  Yağı Yaraları İyileştirir 

Okaliptüs esansiyel yağı havaya maruz kaldığında, yağı güçlü bir antiseptik yapan bir ozon tabakası oluşur. Bu nedenle, yaraları, ülserleri, yanıkları , kesikleri, sıyrıkları ve soğuk yaraları iyileştirmek için kullanılır . Aynı zamanda böcek ısırıkları ve sokmaları için etkilidir . Ayrıca, açık yara veya tahriş olmuş bölgeyi mikrobiyal aktivite ve havaya maruz kalma nedeniyle gelişen enfeksiyonlardan korur.

Okaliptüs  Yağı Beyin Fonksiyonunu Geliştirir

Bir uyarıcı olan okaliptüs yağı, yorgunluğun ve zihinsel durgunluğun ortadan kaldırılmasına yardımcı olur ve  hasta olan insanları canlandırır. Vücudun kan dolaşımını arttırmaya yardım ederek, stres ve zihinsel rahatsızlıkların tedavisinde de etkili olabilir.  Okaliptüs esansiyel yağı, zihinsel aktivite ve uyanıklığı uyarmak için yaygın olarak kullanılır. Uçucu yağ vazodilatatör olarak kabul edildiğinden, kan damarlarını gevşeterek ve daha fazla kanın dolaşımını sağlayarak kan akışını arttırır. Temel olarak, beyne daha fazla kan daha fazla beyin gücü anlamına gelir.

Okaliptüs  Yağı Kas Ağrısını ve Eklem Ağrısını Giderir

Okaliptüs yağı, doğada analjezik ve anti-enflamatuardır. Kas ağrısı veya eklem ağrıları yaşıyorsanız, etkilenen bölgelerde dairesel hareketlerle masaj yapmak, stres ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Okaliptüs yağı sıklıkla romatizma, lumbago, burkulan bağ ve tendon, sert kas, ağrı, fibroz ve hatta sinir ağrısından muzdarip hastalar için önerilir. Bu bir uyarıcıdır ve ağrıyı hafifleterek kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur.

Okaliptüs  Yağı Diş Bakımı

Okaliptüs esansiyel yağı diş plağı, diş eti iltihabı,  kötü nefes (halitozis) ve  germicidal sayesinde diğer diş enfeksiyonlarını engeller.  Bu yüzden ağız gargara, diş macunu ve diğer diş hijyeni ürünlerinde aktif madde olarak bulunur.

Okaliptüs  Yağı Bağırsak Mikroplarını Kaldırır 

Okaliptüs yağı   bağırsak mikroplarını uzaklaştırmak için sıklıkla kullanılır. Çalışmalar, okaliptüs yağının alınmasının , özellikle kolon ve bağırsak gibi hassas bölgelerde, vücudun çeşitli kısımlarında ortaya çıkan bakteriyel, mikrobik ve parazit durumların çoğunu uzaklaştırdığını göstermiştir.

Okaliptüs  Yağı Diyabet’i Yardımcı Olur 

Araştırmacıları okaliptüs yağının kan şekerini kontrol etmede yardımcı olduğunu belirten  güçlü flavonoidler ( quercetin , kaempferol), fenolikler (tanenler, ellagik asit) ) ve yutulduğunda terpenoidler (cineole, alfa-pinene) etki yarattığını aktarmışlardır.  Bu güçlü bileşikler, postprandial hiperglisemiyi azaltmaya ve tip 2 diyabeti tedavi etmeye yardımcı olur. Diyabetikler ayrıca okaliptüs yağını cilde sık sık masaj yaparak veya bir buhar olarak teneffüs ederek de fayda sağlayabilir .

Okaliptüs  Yağı Ateşi Azaltır 

Okaliptüs yağı da ateşi tedavi etmek için kullanılır ve sıklıkla “ateş yağı” olarak adlandırılır.   Bitkisel yağı birkaç damla sıcak su kompresine ekleyebilir ve yüksek ateşte vücut sıcaklığını azaltmak için sıklıkla alnına yerleştirebilirsiniz.

Okaliptüs  Yağı Sinüs ve Alerjileri İyileştirir

Okaliptüs yağı, buhar inhalasyonu için sıcak suya eklendiğinde yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bu nazal ve sinüs tıkanıklığı yardımcı olur. Bu uçucu yağın, nazal mukoza zarlarındaki reseptörler üzerinde etki ettiği ve burun tıkanıklığı semptomlarının azalmasına neden olduğu için mentolünkine oldukça benzer bir şekilde işlev gördüğü bildirilmiştir.

Okaliptüs  Yağı Tüberküloz ve Pnömoni Tedavisi 

Okaliptüs esansiyel yağı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (COPD), pnömoni ve tüberkülozun tedavisine yardımcı olan antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahiptir.

Gögüs üzerine masaj yapıldığı ve buhar ya da soluk alıcısı olarak kullanıldığı zaman, akciğerleri temizleyerek ve iltihabı azaltarak tüberküloz gibi zararlı durumların belirtilerini ve semptomlarını giderebilir. Hem göğse hem de sırtına uygulandığında en iyisidir.

Okaliptüs  Yağı Bağışıklık Sistemini Güçlendirir 

Cinsel açıdan zengin okaliptüs yağı, bağışıklık sistemini güçlendiren en iyi yağlardan biridir. Soğuk algınlığı ve gribe karşı koruma özelliğinden başka, saman nezlesi (mevsimsel alerji ), akne ve endometriozis tedavisinde kullanılabilir.

Okaliptüs Yağı Cilde Faydaları

 

Okaliptüs esansiyel yağı, birçok cilt durumunu tedavi etmek için mükemmel bir seçim haline getiren birçok  özelliğe sahiptir. Antifungal , antiviral, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip doğal bir antiseptik olup yaraları, minör kesimleri, akneleri, haşereleri, böcek ısırıklarını, cilt enfeksiyonlarını ve daha fazlasını tedavi etmede oldukça etkilidir. Okaliptüs yağının aktif bileşenlerinden biri olan 1,8 cineole, anti-bakteriyel özellikleriyle bilinir. Cilt üzerinde, okaliptüs yağının artrit, yara ve kesikleri tedavi etmek için kullanıldığı belirtilmektedir.

Cilt için okaliptüs yağı nasıl kullanılır:

 

  • Doğal güneş kremi: Okaliptüs yağı doğal bir SPF 3’e sahiptir ve SPF 8 ile zeytinyağı ile birleştirildiğinde doğal bir nemlendirici güneş kremi haline gelir.
  • Kimyasal içermeyen nemlendirici: 1 çorba kaşığı jojoba yağı, zeytinyağı veya tatlı badem yağı ile 3-5 damla okaliptüs yağını karıştırın ve cilde masaj yapın. Bu cildin gençleşmesine ve yumuşatılmasına yardımcı olur. Kuru, kaşıntılı cilt varsa iyi gelir.
  • Antiseptik temizleyici: Küçük kesikler, yaralar   için 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ile 5-7 damla okaliptüs yağı ve temiz pamuklu bir top kullanın. Karışımı yaralarınıza pamuk topu ile hafifçe sürün.

 

Yazımız burada sona etmektedir , sabırla okuduğunuz için teşekkür ederiz. Konumuzla alakalı olarak aşağıdaki yazılarımıza da bakabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Zeytinyağı Faydaları

Jojoba Yağı

Badem Yağı

Devamını Gör

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir