Genel Sağlık

Lavanta Yağı

Lavanta Yağı Nedir ? ,Lavanta Yağı Faydaları ,Lavanta Yağı,Lavanta Yağı Nasıl Yapılır ? nın Cilde Faydaları ,Lavanta Yağı  Sivilce, Lavanta Yağı Saça Faydaları 

Hoş kokuları ile bilinen lavantalardan elde edilen lavanta yağı sağlık, cilt ve saçlar için bir sürü faydası için kullanılmaktadır. Bizlerde bu faydaları size aktarmak ve kullanımını sağlamanız amacı ile lavanta yağının nasıl yapıldığı hakkında bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz.

Lavanta Yağı Nedir ? 

Lavanta YağıLavanta esansiyel yağı, en yaygın olarak sadece lavanta yağı olarak adlandırılır , lavanta bitkisinin tomurcuklarından ve çiçeklerinden damıtılmış doğal bir botanik özdür. Renksiz, lavanta yağı, sakinleştirici özellikleri ve diğer uçucu yağlarla iyice karışabilme yeteneği ile bilinen çiçek, odunsu ve otsu bir aromaya sahiptir. Rahatlatıcı bir balsam ve çeşitli aromaları tamamlamak için    ününe bağlı olarak, lavanta yağı genellikle rahatlama için uçucu yağ karışımlarına dahil edilir .

Lavanta yağı da tıbbi ve kozmetik olarak kullanılmakta uzun bir geçmişe sahiptir . Bugün , lavanta yağının faydaları birçok aromaterapi ve doğal banyo ürünlerinde ve esansiyel yağ karışımlarında kullanılmaktadır . Bu makalede, lavanta yağının  modern zamanlarda  fayda ve kullanımlarını aktaracağız.

Lavanta Yağı Faydaları 

 

Ağrıyı hafifletir ; kasların, eklem ağrısının, burkulmaların ve sırt ağrısının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Etkilenen bölgeye lavanta yağını masaj yapmanız yeterlidir. Lavanta yağı ayrıca iğne  sonrasında ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Etkilenen alan üzerinde hafifçe masaj yapmanız yeterlidir.

Bu yağ bağırsağın hareketliliğini artırmaya yardımcı olur ve mide ağrısının, hazımsızlık , kolik, kusma ve ishalin tedavi edilmesine yardımcı olabilecek safra ve mide sularının üretimini uyarır . Bu tür hastalıkların çoğunu engelleyebilir.   Lavanta yağı, soğuk algınlığı ve grip, boğaz enfeksiyonları, öksürük, astım, boğmaca, sinüs tıkanıklığı, bronşit, bademcik iltihabı ve larenjit gibi solunum problemleriyle mücadeleye yardımcı olabilir. Boynunuza, göğsünüze veya sırtınıza uygulanabilir veya buhar inhalasyonu yoluyla veya bir vapourizör yoluyla solunabilir.

Yüksek kan basıncı seviyelerini düşürür ve hipertansiyonu azaltmak için kullanılabilir . Lavanta kokusu çok ferahlatıcıdır ve bu da bir ruh hali güçlendiricisi görevi görür. Lavanta yağı kullanarak uyku süresini, uykuya dalmak ve uykusuzluk belirtilerini azaltmak için gereken süreyi de içeren% 60 uyku kalitesini artırır.

Lavanta Yağının Cilde Faydaları 

 

  • Egzama çok utanç verici bir cilt rahatsızlığı olabilir, ancak sadece elverişli bir lavanta yağı yoksa. Bunun nedeni, yağın kaşıntıyı hafifletme ve egzama belirtilerini azaltma yeteneğine sahip olmasıdır.  Ayrıca cildi nemlendirerek tahriş olan bölgelerin iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Çevresel toksinlerin ve diğer kirleticilerin iğrenç çeşitliliği göz önüne alındığında, cildimizin çoğu zaman maruz kaldığı durum için, cildimizin sağlığının her geçen gün kötüleştiğini bilmek şaşırtıcı değildir. Ama lavanta yağı kirletici maddelerin cilt üzerindeki zararlı etkilerine karşı savaşabilen güçlü antioksidanlar içerir.Lavanta yağının, cilt bakterilerinin büyümesini engelleyebilecek birkaç güçlü esansiyel yağdan biri olduğu  kanıtlanmıştır.
  • Lavanta yağının antiseptik ve antiinflamatuvar özellikleri  yanıkları iyileştirmede faydalıdır ve ayrıca yaraların neden olduğu  yaraların tedavisine de yardımcı olur . Ayrıca lavanta yağı da ağrı kesici olarak işlev görür.
  • Ciddi bir problem olmasa da, böcek ısırıkları günlük aktivitelerinize karışabilir. Ama bu kullanışlı lavanta yağınız olduğunda böyle olmaz. Böcek ısırığı veya sokmasına karşı birkaç damla lavanta yağı cilde sürülebilir ve kaşıntı ve şişliğin önemli ölçüde azalır.
  • Lavanta yağının yorgun kasların , özellikle de ayakların ve başın tedavi edilmesi için mükemmel olduğu bulunmuştur. Yatağa gitmeden önce ayaklarınıza az miktarda lavanta yağı sürdürebilirsiniz – bu, yorgun ayaklarınızı yatıştırmanın yanı sıra ayaklarınızdaki herhangi bir pürüzlü lekeyi veya yarayı yumuşatıp nemlendirebilir.
  • Lavanta cilt tonunu dengeler ve cildinizi sıkılaştırır, böylece dolaşımını artırır, böylece cilt hücrelerine yeterli miktarda oksijen ve beslenme sağlar. Bu, hücrelerin sağlıklı kalmasına ve yenilenme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.

Lavanta Yağı  Sivilce 

Lavanta yağı, sivilce  sorunlarından kurtulmak için bakabileceğiniz birkaç doğal içerikten biridir. Yağ, sivilce  ve iltihaplanmaya neden olan bakterilerle savaşabilen antienflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptir.  Pamuklu çubuk kullanarak sivilce lekelerinizde bazı lavanta yağları kullanın ve istenen sonuçları görün.

Lavanta Yağı Saça Faydaları 

 

Esansiyel yağlar, cildinize ve saçınıza sağladığı ek faydalardan dolayı giderek daha popüler hale gelmektedir. Lavanta yağı saç dökülmesini hızlandıran ve saç dökülmesi, alopesi, kepek gibi çeşitli saç problemlerini tedavi edebilen  yağlardan biridir. Sağlıklı saç ve saç derisini desteklemek için taşıyıcı yağ ile seyreltilebilir .

  • Lavanta yağı saç dökülmesinin tedavisinde son derece etkilidir . Bunun nedeni saç dökülmesinin yaygın nedenleri olan uykusuzluk, stres, anksiyete ve depresyonun tedavisinde etkili olmasıdır. Bu yağ ile yapılan düzenli masajlar, kan dolaşımını arttırarak saç kaybını kontrol etmeye ve saç gelişimini iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Alopesi areata,  saç dökülmesiyle karakterize otoimmun bir hastalıktır. Lavanta esansiyel yağı ile kuru saç derisi masajı, bu durumu tedavi etmenin yanı sıra birkaç ay içinde önemli bir saç büyümesi sağlamaya yardımcı olur.
  • Lavanta esansiyel yağı kuru kaşıntılı saç derisi ve kepekten kurtulmanıza yardımcı olabilir. 15 damla lavanta esansiyel yağını 2 yemek kaşığı zeytin veya badem yağıyla karıştırarak karışımı yaklaşık 10 saniye ısıtın. Bu sıcak yağ karışımıyla kafa derisine masaj yapın ve bir duş başlığı takın. Bir saat sonra hafif bir şampuanla yıkayın.
  • Güçlü bir antiseptik olan lavanta yağı saç bitlerini, bit yumurtalarını saçlarınızdan arındırmaya yardımcı olur. Saç derisine bu yağ ile masaj yapmak  bitleri   öldürebilir. Saç bitlerinden kurtulmak için saçlarınızı şampuanlamadan 20 dakika önce lavanta yağı ile masaj yapın.
  • Lavanta da bir saç kremi olarak kullanılabilir. 1 bardak kuru lavantayı 2 bardak suya kaynatıp, birkaç damla lavanta yağı ekleyerek bir saç jeli hazırlayabilirsiniz. Saçını yıkayıp 15 dakika bekletin. Bu saçlarınızı parlak ve kokulu hale getirecek ve kepek de tedavi edecektir .

Lavanta Yağı Nasıl Yapılır ? 

 

  • Taze lavantanın dallarını kesin ya da kurutulmuş olarak alın. Çiçeklerle birlikte lavanta saplarını 15 santimetre segmentlerde veya daha uzun  kesin.  Lavanta kurumasını bekleyin. Lavantaları hafifçe kırın ve bir kavanoz içine koyun. Lavenleri temiz eller ile parçalayın veya kokusunu açığa çıkarmak için temiz, ağır bir nesne ile hafifçe çırpın. Tomurcuk kullanıyorsanız, bunları bir bıçak veya parmakla açın. Temiz bir kavanoza yerleştirin. Ellerinizi yıkayınız  ancak lavanta ile temas etmeden önce iyice kurulayınız. Suyu yağa karıştırmak infüzyonu engelleyebilir.
  • Çiçeklerin üzerine yağ dökün. Kokulu veya hafif kokulu bir yağı kavanozun içine dökün, lavantayı tamamen örtün, ancak genişleme için 1,25–2,5cm boşluk bırakın.  Badem yağı, zeytinyağı ya da aspir yağı bu amaç için yaygın olarak kullanılır, ancak önce bu kokuyu almak ve lavanta kokusunun üstesinden gelebilecek güçlü kokulu şişelerden kaçınmak isteyebilirsiniz.
  • Zamanınız ve güneş ışığınız varsa lavantayı ıslatın. Kavanozu sıkıca kapatın ve karışımı güneşli bir yere  bırakın. Gözle görülür bir koku elde etmek en az 48 saat sürecektir ve daha tipik olarak yağ üç ile altı hafta boyunca dışarıda bırakılır.
  • Yağın daha güçlü olmasını istiyorsanız işlemi tekrarlayın. Aynı yağ kavanoza geri dökülebilir ve içine yerleştirilmiş yeni bir kurutulmuş lavanta kümesi eklenebilir.  Yukarıda açıklandığı gibi, güneşli bir yerde bırakın veya daha güçlü bir infüzyon oluşturmak için düşük sıcaklıklarda ısıtın. Güçlü bir yağ istiyorsanız, bu sekiz kat kadar tekrarlanabilir.
  • Birkaç damla E vitamini (isteğe bağlı) ekleyin. Yağın raf ömrünü arttırmak için infüzyonun sonunda E vitamini eklenebilir. Yağ depolamak için serin ve karanlık bir yer yoksa veya kullandığınız yağ biraz eskiyse veya kısa bir raf ömrü varsa, bu önerilir. Birkaç damla E vitamini yağını karıştırın veya bir E vitamini kapsülünü açın ve içindekileri dökün.
  • Yağınızı koyu bir şişe veya kavanozda saklayın.  Tülbent ile yağı süzün. Aromayı kırmamak için ışığa uzun süre maruz kalmayı önlemek adına yağı bir şişe veya koyu cam veya opak plastikten yapılmış bir kavanoza aktarın. Lavanta infüze edilen yağın raf ömrü kullanılan yağın türüne ve tazeliğine bağlıdır, ancak kuru ve karanlık bir yerde tutulursa aylarca sürebilir.

 

Yazımız burada sona etmektedir , sabırla okuduğunuz için teşekkür ederiz. Konumuzla alakalı olarak aşağıdaki yazılarımıza da bakabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

E Vitaminli Yağ

Papatya Yağı

Devamını Gör

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir