Genel Sağlık

Kojik Asit

Kojik Asit Nedir?, Kojik Asit Kullanımı,Kojik Asit   Faydaları , Kojik Asit Nasıl Kullanılır?, Kojik Asitin Yan Etkileri 

Kojik asit hakkında sizlere bilgilendirme apacağımız yazımızda kojik asitin ne olduğunu, nereden geldiğini aktardıktan sonra sizlere kojik asitin kullanımını, kullanıma dayalı yararlarını ve yan etkileri hakkında bilgiler vereceğiz. Bu sayede eğer kojik asiti kullanmak isterseniz sizlerde bu ürün hakkında yeterli bilgiye sahip olacaksınız. İyi okumalar dileriz.

Kojik Asit Nedir?Kojik Asit Nedir?

Kojik asit mantarlardan türetilen bir kimyasaldır ve aynı zamanda fermente pirinçten yapılan sake demleme işlemi sırasında da üretilebilir. Bu yüzden kojik asiti tabirini duyunca kimyasal bileşenlerden elde edilen asitlerden zannetmemelisiniz. Çünkü Japonlar tarafından 1989 yılında basit mantarlardan imal edilmeye başlayan kojic asit cilt lekeleri için etken bir aktif bileşen olarak günümüze kadar kullanılmaktadır. Kojic asit birkaç farklı mantardan yapılmaktadır. Aynı zamanda Japon sake, soya sosu ve pirinç şarabı da dahil olmak üzere bazı gıdalar mayalanması sonucu elde edilir. Japonlar ne zaman pirinçsiz iş yapacaklar dediğinizi duyar gibiyim. Fakat bu ürün gerçekten çok etkilidir.  Kojic asit, melanin üretmek için gerekli olan bir amino asit olan tirozin oluşumunu engeller. Melanin, saç, cilt ve göz rengini etkileyen pigmenttir. Melanin üretimini engellediği için kojik asitin bir aydınlatma yani beyazlatma etkisi vardır.

 

Kojik Asit Kullanımı

Kojik Asit Kullanımı
Kojik Asit

Kojic asit, birçok farklı kozmetik sorunu  tedavi etmek için sıklıkla topikal olarak kullanılır. Kozmetik ürünlerinde yüzde 1 veya daha az konsantrasyonlarda kullanılmak üzere onaylanmıştır . En çok cilt beyazlatma ajanı olarak kullanılır.Ayrıca  Kojic asit sabunu olarak kullanımı ülkemizde bulunmaktadır.

Kojik asitin bir beyazlatma maddesi olarak nasıl çalıştığı konusundaki arka yüz yukarıda da değindiğimiz gibi;  melanin üretimi üzerindeki etkisini içerir.  Melanin vücutta göz, saç ve cildin rengini veren doğal olarak oluşan bir pigmenttir. Melanin üretimini desteklemek için tirosin adı verilen bir amino asite ihtiyaç vardır. Kojik asitin, tirozinin oluşmasını engelleyerek çalışması  melanin üretimini önler. Azalmış melanin üretimi cilt üzerinde bir beyazlatma  etkisine sahip olabilir.

Kojic asit en çok krem, losyon ve serum gibi kozmetik ürünlerinde kullanılır. Bazen sabunlarda da kullanılır. Kojik asitli birçok ürün ellerde veya yüzlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Kojic asit içeren ürünler, bacaklar ve kollar gibi vücudun diğer kısımlarında da kullanılabilir. Serumlar gibi kojic asit içeren bazı ürünlerin deriye uygulanması ,  bırakılması ve emilmesi amaçlanır. Sabun gibi bazı ürünler uygulanır ve yıkanır.

Kojik Asit  Faydaları 

 

Kojik asit içeren ürünlerin kullanılmasının faydaları şunları içerebilir:

Kojik Asitle Cilt Beyazlatma

  • Yaşlanma karşıtı etkilidir.  Kojik asit içeren ürünler cildi hafifletebilir, bu da yaşlılık lekelerinin ve güneşin hasarını iyileştirebilir. Koyu lekelerin azaltılması, yaşlanma karşıtı bir etkiye sahip olabilir.Çoğu insanın yaşadığı cilt lekesi sorunu giderilmez diye bakmaktadır. Bu düşünce ve edinilen bilgi tamamen yanlıştır. Çünkü kojik asit ve diğer bileşenleri sayesinde cildinizde oluşan güneş yanığı lekesi, hamilelik lekesi, sivilce lekesi, siyah nokta lekesi ve çil topluluğu olarak koyu duran cilt tonu farklılığı gibi cilt sorunlarını çözebilirsiniz.
  • Melazma tedavisinde kullanılmaktadır.  Kojik asit aynı zamanda gebelik nedeniyle deride koyulaşan melazmayı azaltmada da yardımcı olabilir.
  • Skarların görünümünü azaltabilirsiniz. Kojik asit skarların rengini de azaltabilir. Asit skar dokusunun kalınlığını iyileştirmemekle birlikte, belirli yara izleriyle ilişkili koyu pigmentasyonu azaltabilir. Yarayı hafifletmek onu daha az farkedebilir kılacağı için son derece yararldır.
  • Antifungal faydaları olan kojik asitin bazı antifungal faydalara sahip olduğu düşünülmektedir. Atlet ayağı ve mantar  enfeksiyonları gibi bazı fungal enfeksiyonların önlenmesinde ve tedavi edilmesinde yardımcı olabilir.
  • Antibakteriyel etkiler ile ise kojik asit ayrıca   bakteriyel deri enfeksiyonlarının gelişme şansını azaltmaya yardımcı olabilir.

Kojik Asit Nasıl Kullanılır?

Cildimizin daha çok, alın, elmacık kemiği, dudak üstü ve yanak kısımlarında lekeler görülmektedir. Bu lekeler de hep yazın ön plana daha çok çıkıp kışınsa daha saydam ve belirginsizmiş gibi bir hal alırlar. Bu durumu engellemenin ilk önlemi yaz aylarında düzenli kullanılan güneş kremi ile sağlanabilmektedir. Aksi takdir güneş lekeleri kaçınılmazdır.  Kojik asit hem yoz bileşen olarak da hem de kojik asit içeren kremler halinde kullanılabilmektedir. Toz halinde olanı talimatında yazıldığı gibi sulandırarak, kremi de aynen talimatında anlatıldı gibi uygulanarak kullanabilirsiniz. Her ikisini de güneş ışığından uzak olacağınız için akşam hatta yatmadan önce kullanıp yatabilirsiniz.  Kojik asit içeren kremler, saf toz kojik asit, kojik asitli sabunlar, kojik asitli losyonlar gibi güzellik ürünlerinin bileşenlerine kojik asit ilave edilerek, tüketicilere kullanım kolaylığı sağlanmıştır.

Kojik Asitin Yan Etkileri Kojik Asitin Yan Etkileri 

Kojic asit içeren ürünlerin kullanımı çoğu insan için güvenli olarak kabul edilebilir olsa da, bazı riskler ve olası yan etkileri vardır. Bunlar arasında ;

  1. Kojic asit kullanmak bir kişinin güneş yanığına yakalanma olasılığını artırabilir.Bundan kaynaklı sizlere akşam yatmadan önce kullanılması önerilmektedir. Melanin, cildi UV ışınlarından dolayı güneşten korur. Kojic asit melanin üretimini önlediğinden, cildi güneş yanığına karşı daha savunmasız bırakır.
  2. Kojic asit, bazı kişilerde, özellikle hassas cilde sahip kişilerde kontakt dermatite yol açabilir. Kontakt dermatit, döküntü, kaşıntı ve ciltte kuru lekelere neden olabilir. Şiddetli vakalarda ağrı ve kabarcıklar gelişebilir. Kremler, serumlar ve sabunlardaki kojic asit konsantrasyonu üreticiye göre değişebilir. Daha yüksek kojic asit konsantrasyonuna sahip ürünler tahrişe yol açabilir. Bundan kaynaklı dikkatli alınmalıdır.

Kojic asit gibi dikkatli kullanılması gereken ürünlerde bir uzmandan yardım almalısınız. Bu uzman ürünü aldığınız firmada bulunabilir veya direk dermatolog tarafından peeling uygulaması yapılabilir.

Blog yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz.

Devamını Gör

SanalDoctor

sanaldoctor.com administrator

Benzer Yazılar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir