Genel Sağlık

Hint Yağı

Hint Yağı Nedir ?, Hint Yağı Faydaları ,Hint Yağının Cilde Faydaları,Sivilceler için Hint Yağı ,Hint Yağı ile Ağız Sağlığı ,Hint Yağı Saç Bakımı,Hint Yağı Kirpik Bakımı ,Kirpik İçin Hint Yağı Nasıl Kullanılır?  

Genelde kaş ve kirpik bakımı yaparken doğal ürünler aradıysanız hint yağı karşınıza çıkacaktır. Fakat tabiki de hint yağının avantajları bununla sınırlı değildir. Bu makalede hint yağının kabızlık sorununa karşı yardımcı olmasından cilt faydalarına, saç faydalarından sağlık açısından ne gibi faydalar sağladığına değinilecektir. Sizde elinizin altında bu bitkisel yağdan yeterince yararlanmak isterseniz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Hint Yağı Nedir ? 

Hint yağı sarı bir renk tonu olan yarı saydam bir sıvıdır. Temizlik ürünlerinden boyalara kadar çok çeşitli ev eşyalarında aktif bir madde olarak kullanılır. Ayrıca sindirim sorunları başta olmak üzere bir dizi tıbbi durumu tedavi etmek için kullanılmıştır.  Hint yağı ince bağırsakta risinoleik asite ayrılır. Bu sindirim sürecini hızlandırır. Kanıtlar daha az kesin olsa da, hint yağı yüz ve cilt için bazı potansiyel faydalar göstermiştir.

Hint yağı ve risinoleik asitin derideki emilimi arttırdığı düşünülmektedir ve bazen dermatoz, sedef hastalığı ve sivilce  dahil çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır . Ayrıca, bunu destekleyen hiçbir bilimsel literatür olmasa da, kirpikler dahil olmak üzere saç büyümesini teşvik eden hint yağının anekdot raporları da vardır. Bir risinoleik asit kaynağı ve birkaç başka yağ asidi olarak hizmet ederek, hint yağı, özellikle yüz için yararlı bir cilt bakım ürünü yapan bazı özelliklere sahiptir.

Hint Yağı Faydaları 

 

Hint yağı tıbbi ve kozmetik alanından kullanılan çok yönlü bir yağdır. Bundan kaynaklı yararlarına değinirken başlıklar oluşturmak gerekmektedir.

Kabızlık için Hint Yağı 

Hint yağının  tıbbi kullanımlardan biri doğal bir müshil olmasıdır. Bir uyarıcı laksatif olarak sınıflandırılır, yani bağırsakların içinden materyale iten kasların hareketini arttırır, bağırsakları temizlemeye yardımcı olur. Uyarıcı laksatifler hızlı hareket eder ve genellikle geçici kabızlığı hafifletmek için kullanılır.

Ağız yoluyla tüketildiğinde, hint yağı, ince bağırsakta parçalanır ve risinoleik asit ile hint yağı içindeki ana yağ asidini serbest bırakır. Risinoleik asit daha sonra bağırsak tarafından emilmekte ve güçlü bir laksatif etki yaratmaktadır. Hint yağı küçük dozlarda güvenli kabul edilirken, daha büyük miktarlarda abdominal kramp, mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir. Bu yüzden kullanırken dikkat edilmelidir.

Hint Yağının Cilde Faydaları

  • Hint yağı, tekli doymamış bir yağ asidi olan risinoleik asit açısından zengindir. Bu tip yağlar, nemlendiriciler olarak etki eder ve cildi nemlendirmek için kullanılabilir. Nemlendiriciler, cildin dış tabakasından su kaybını önleyerek nemi muhafaza ederler. Hint yağı genellikle kozmetikte hidrasyonu teşvik etmek için kullanılır ve genellikle losyonlar, makyaj ve temizleyiciler gibi ürünlere eklenir. Ayrıca bu zengin yağı, satın alınan nemlendiriciler ve losyonlara doğal bir alternatif olarak kullanabilirsiniz. Mağazalarda bulunan birçok popüler nemlendirici ürün, cildi tahriş edebilecek ve genel sağlığa zarar verebilecek koruyucu maddeler, parfümler ve boyalar gibi potansiyel olarak zararlı maddeler içerir. Bu ürünleri hint yağı için değiştirmek, bu katkı maddelerine maruz kalmanızı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, hint yağı ucuzdur ve yüz ve vücutta kullanılabilir. Hint yağı ile bir nemlendirici yapmak için badem , zeytin ve hindistan cevizi yağı gibi diğer cilt dostu yağlarla sık sık karıştırılır .
  • Hint yağını yaralara uygulamak, iyileşmeyi destekleyen ve yaraların kurumasını önleyen nemli bir ortam yaratır.Yaraları tedavi etmek için klinik ortamlarda kullanılan popüler bir merhem olan Venelex , Myroxylon ağacından türetilmiş bir balsam yağı ve Peru balsamının bir karışımını içerir.  Hint yağı, doku büyümesini uyarır, böylece yara ile çevre arasında bir bariyer oluşabilir ve enfeksiyon riskini azaltır. Aynı zamanda yara iyileşmesini geciktirebilen ölü cilt hücrelerinin birikmesini ve kurulmasını azaltır. Çalışmalar, hint yağı içeren merhemlerin, özellikle ciltte uzun süreli basınçtan kaynaklanan bir tip yara olan, ülserlerin iyileşmesinde yardımcı olabileceğini bulmuşlardır.
  • Hint yağı içinde bulunan ana yağ asidi olan Ricinoleik asit, etkileyici anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Çalışmalar, hint yağının topikal olarak uygulandığında inflamasyonu azalttığını ve ağrıyı hafiflettiğini göstermiştir.Hint yağının ağrı azaltıcı ve iltihap önleyici nitelikleri, romatoid artrit veya sedef hastalığı gibi iltihaplı bir hastalığı olanlara özellikle yardımcı olabilir.

Sivilceler için Hint Yağı 

Sivilce, yüz ve vücutta siyah noktalara, irin dolu büyük, ağrılı şişliklere neden olabilen bir cilt rahatsızlığıdır. Gençlerde ve genç yetişkinlerde en yaygın görülür ve benlik saygısını olumsuz yönde etkileyebilir. Hint yağı, sivilce semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir. Enflamasyonun aknenin gelişimi ve ciddiyetinde bir faktör olduğu düşünülmektedir, bu nedenle cilde yağ uygulanması cildin iltihaplanmaya bağlı semptomları azaltmasına yardımcı olabilir. Sivilce ayrıca, normalde deride bulunan ve Staphylococcus aureus  dahil olmak üzere belirli tipte bakterilerin dengesizliğiyle de ilişkilidir. Hint yağı, cilde uygulandığında bakteriyel aşırı büyümeye yardımcı olabilecek antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

Hint Yağı ile Ağız Sağlığı 

Candida albicans yaygın olarak plakların aşırı büyümesi, diş eti iltihapları ve kök kanal enfeksiyonları gibi dental sorunlara neden olan bir mantar türüdür. Hint yağı antifungal özelliklere sahiptir ve Candida’yla savaşarak ağzınızı sağlıklı tutar. Bir test tüpü çalışmasında, hint yağının Candida albicans’ı kontamine insan diş köklerinden yok ettiği bulunmuştur.

Hint Yağı Saç Bakımı

 

Birçok insan doğal yağ kremi olarak hint yağı kullanıyor. Kuru veya hasar görmüş saçlar, hint yağı gibi yoğun bir nemlendiriciden özellikle faydalanabilir.Hint yağı gibi yağların düzenli olarak saça uygulanması saç telinin yağlanmasına yardımcı olur, esnekliği arttırır ve kırılma olasılığını azaltır. Hint yağı, kepek sorunu ile uğraşanlara, kuru ve  pul pul dökülme yaşanana saç derisi ile karakterize edilen yaygın soruna yardımcı olabilir. Kepeklerin birçok farklı nedeni olmasına rağmen, saç derisinde kırmızı, pullu lekelere neden olan inflamatuvar bir cilt rahatsızlığı olan seboreik dermatit ile bağlantılıdır.  Hint yağının inflamasyonu azaltma kabiliyeti nedeniyle, seboreik dermatitin neden olduğu kepek için etkili bir tedavi olabilir. Ayrıca, saç derisine  yağı uygulamak kuru, tahriş olmuş cildi nemlendirmeye yardımcı olur ve dökülmeyi azaltmaya yardımcı olabilir.

Hint Yağı Kirpik Bakımı 

 

Hint yağı, doğal olarak muhteşem kirpikler için  ideal bir bakım ürünüdür. Antifungal ve antibakteriyel özelliklerin yanı sıra proteinler, mineraller, oleik, linoleik, stearik ve palmitik risinoleik asitler gibi yağ asitleri gibi yararlı besinlerle doludur. Aynı zamanda saç büyümesini destekleyen doğal bileşikler içerir.  Ayrıca hint yağı saç ve kirpikleriniz için aşağıdaki avantajları sağlar. Tabi bu yararlar kaş bakımı yapmak isteyen kadınlarımız içinde geçerlidir.

  • E vitamini bir antioksidan olarak çalışır ve dokuları onarmaya yardımcı olur. Aynı zamanda saç köklerinin zarar görmesini onarır, böylece sağlıklı foliküller saçların büyümesini teşvik eder.
  • Hint yağı, doğal olarak yüksek seviyelerde Ricinoleik asit içerir. Bu bir Omega-8 yağ asididir ve yağın bileşiminin çoğunluğunu oluşturur (% 85-95). Kirpiklere inanılmaz bir besin sağlar ve kirpik büyümesini hızlandırmaya yardımcı olur.
  • Etkileyici bileşimi ve özellikleriyle, hint yağı düzenli olarak kullanıldığında kirpiklere parlaklık kazandırır. Kırılmaya ve düşmeye eğilimli ince, cansız kirpiklere bu yağ ile veda edebilirsiniz.
  • Kırılgan ve yorgun kirpikleriniz varsa, hint yağı, kirpiklerinizi derinlemesine nemlendirmek  için harikalar yaratır. Sağladığı besin, kirpiklerinizin tüm potansiyellerine ulaşmasına yardımcı olur.

Kirpik İçin Hint Yağı Nasıl Kullanılır?  

Kirpikleriniz için hint yağı kullanmanın birden çok yolu var ve sizi hint yağına güzellik rutininize dahil edebileceğiniz en etkili yolları aktaracağız.   En iyi sonuç için, soğuk preslenmiş hint yağı kullandığınızdan emin olun çünkü en büyük besin maddesi konsantrasyonuna sahip türdür.

  1. Yüzünü temizle ve makyaj izlerini gözlerinizden çıkardığınızdan emin olun.
  2. Temiz bir maskara değnek veya temiz bir göz kalemi fırçasını kullanın.
  3. Hint yağına batırın ve üst ve alt kirpik çizgilerindeki yağı dikkatlice uygulayın ve her kirpiği iyice kapladığından emin olun.
  4. Gece boyunca bırakın ve sabahları bir makyaj mendili ya da gül suyuyla temizleyin.

 

Yazımız burada sona etmektedir , sabırla okuduğunuz için teşekkür ederiz. Konumuzla alakalı olarak aşağıdaki yazılarımıza da bakabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Zeytinyağı ile Saç Bakımı Nasıl Yapılır ?

Devamını Gör

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir