Fıtık HastalıklarıHastalıklar
Göbek Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi
Göbek Fıtığı Nedir ?, Göbek Fıtığı Belirtileri , Göbek Fıtığı Nedenleri, Göbek Fıtığı Risk Faktörleri, Göbek Fıtığı Tedavisi

Göbek fıtığı hakkında hazırladığımız yazımızda hem bebeklerde hem yetişkinlerde göbek fıtığı belirtileri nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz. Yazımızın yol gösterici olması dileğiyle iyi okumalar.
Göbek Fıtığı Nedir ?
Erken doğan bebeklerde bu fıtık yaygındır, ancak kesin bir durum da değildir. Çünkü pek çok vaka bildirilmemekte ve tedaviye ihtiyaç duymadan kendilerini çözmektedir. Özellikle prematüre bebeklerde yaygındır; 1.5 kilogramın altında doğan bebeklerin yüzde 75’ine kadar bu durum gözükmektedir. Gelişmekte olan fetüs uterusta (rahim) iken, göbek kordonu karın duvarı içindeki bir açıklıktan geçmekte ve bir bebek doğduktan hemen sonra kapanmalıdır. Bununla birlikte, bazen kaslar tamamen kapanmaz, göbek fıtığının gelişebileceği zayıf bir nokta bırakır.
Göbekte meydana gelen fıtık göbekte bir yumruya benzer, ki bu durum bebeğin gülmesi, ağlaması, tuvalete gitmesi ya da öksürürken daha belirgin hale gelebilir. Çocuk uzanırken ya da rahatladığında, yumru küçülebilir. Genellikle ağrılı değildir. Vakaların çoğunda, bir bebeğin göbek fıtıkları 12 aylıkken kendi kendine kapanır. Fıtık, çocuk 4 yaşına kadar hala oradaysa , genelde cerrahi yöntem ile tedavi edilir. Özellikle aşırı kilolu olmaları, ağır nesnelerin kaldırılması veya sürekli öksürük olması durumunda erişkinlerde de göbek fıtığı gelişebilir. Çoğul gebelik geçiren kadınlarda risk daha fazladır. Yetişkinlerde fıtıklar kadınlarda daha yaygındır. Bebekler arasında risk, erkekler ve kadınlar için aynıdır.
Göbek Fıtığı Belirtileri
Çapı 1-5 santimetre arasında değişen göbek yakınlarında yumuşak bir şişlik olabilir. Eğer bebek ağlar, güler , öksürür ise şişkin olan yer daha belirgin hale gelmektedir. Ağrı çocuklarda ve bebeklerde, çok yoktur. Bununla birlikte, yetişkinler fıtık büyükse ağrı veya rahatsızlık hissedebilirler.
Göbek Fıtığı Risk Faktörleri Nelerdir ?
Göbekte fıtık durumu için başlıca risk faktörleri şunlardır:
Bebekler, özellikle erken doğmuş olanlar, yaşlı insanlardan daha çok göbek fıtığı sahip olma riskine sahiptir. Obez çocuklar ve yetişkinler, göbek fıtıkları geliştirme riskinin, boy ve yaşlarına göre normal kilolu bireylerle karşılaştırıldığında anlamlı derecede daha yüksek risk taşırlar. Uzun süre öksürük hissi, fıtık riskini artırır çünkü öksürme gücü abdominal duvara baskı uygular. Çoğul gebelikler anne için fıtık riskini arttırmaktadır.
Göbek Fıtığı Nedenleri
Annenin rahim fetüs geliştikçe, göbek kordonunun geçmesine izin veren abdominal kaslarda küçük bir açıklık vardır. Bu anneyi bebeğe bağlar. Doğum anında veya kısa bir süre sonra karın kaslarındaki bu açıklık kapanmalıdır. Bu gerçekleşmediğinde açıklık tamamen kapanmazsa, yağ dokusu veya bağırsağın bir kısmı göbek fıtığına neden olabilir.
Yetişkinler karın duvarında çok fazla baskı varsa, yağ dokusu veya bağırsağın bir kısmı karın kasının zayıf bir kısmından geçebilir. Yüksek risk altındaki bireylerin, yağ dokusunun veya bağırsak kısımlarının çıkabileceği bölgelerde normalden daha yüksek basınca sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Göbek Fıtığı Teşhis ve Tedavisi
Fizik muayenede göbek fıtık teşhisi konur. Bazen abdominal ultrason veya BT taraması gibi görüntüleme çalışmaları komplikasyonları taramak için kullanılır.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Tedavisi
Bebeklerde çoğu fıtık kendi kendine 1 veya 2 yaşlarına kadar geçer. Doktorunuz fiziksel muayenede karnın içine doğru bile zorlayabilir. Ancak bunu kendi başınıza denemeyin. Bazı insanlar fıtığın üzerine bir bozuk para koyarak bir fıtığın düzeltilebileceğini iddia etseler de, bu geçerli bir tedavi değildir.
Çocuklar için, cerrahi genellikle göbek fıtıklar için ayrılır:
Ağrılı, çapı 1.5 santimetreden daha büyük, ilk iki yıl boyunca büyüklüğünde azalma yoksa, 4 yaşına kadar kaybolmamışsa, bağırsakları tıkarsa yapılmaktadır.
Yetişkinler için Göbek Fıtığı Tedavisi
Yetişkinler için, tipik olarak olası komplikasyonlardan kaçınmak için ameliyat önerilir. Özellikle, göbek fıtığı büyürse ve fazla ağrı yaparsa bu durum geçerlidir. Ameliyat sırasında, göbek deliğinin tabanında küçük bir kesi yapılır. Fıtık dokusu karın boşluğuna geri döndürülür ve karın duvarındaki delik kapalı olarak dikilir. Yetişkinlerde, cerrahlar genellikle karın duvarını güçlendirmek için ağ kullanırlar.
Göbek fıtığı hem çocuklarda hem yetişkinlerde korkulacak bir durum değildir. Bundan kaynaklı endişe duymadan doktorunuza danışarak size uygun tedaviyi seçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.